Ekonomi

Alman şirket iflasları Mart’ta arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nden (Destatis) yapılan açıklamaya göre mart ayında iflas başvuruları şubat ayına göre yüzde 13,2 arttı. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 10,8 artış yaşandı.

Destatis, iflas başvurularının çoğunun gecikmeli olarak istatistiklere dahil edildiğini bildirdi.

Kovid-19 krizine, Rusya-Ukrayna savaşına ve ardından Almanya’da yaşanan iktidar krizine rağmen iflas başvurusu yapma zorunluluğunun kısmen askıya alınması, kısa çalışma ödeneğinin genişletilmesi, kapsamlı devlet yardımları ve şirket sayısı 2020’de iflas etti, 2021 ve 2022’de tarihi düşük seviyedeydi.

Uzmanlar, artan üretim maliyetleri, artan personel maliyetleri ve faiz oranlarındaki önemli artış nedeniyle bu yıl Almanya’da daha fazla şirket iflası öngörüyor.

Sigorta şirketi Allianz Trade, bu yıl iflaslarda yüzde 15’lik bir artış bekliyor.

Almanya’da Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) 6 Nisan tarihli iflas eğilimleri raporunda, iyileşen ekonomik beklentilere rağmen iflas eden şirket sayısının Mart ayında son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

IWH, değerli güç ve ekipman nedeniyle artan üretim maliyetlerinin, artan işçilik maliyetlerinin ve faiz oranlarındaki değerli artışın birçok şirket için yük olduğunu belirtti.

IWH’nin raporuna göre geçen ay Almanya’daki şirket ve ortaklıkların iflas başvurusu Mart 2022’ye göre yüzde 24 artarak 959’a ulaştı. Böylece iflaslar Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Rusya-Ukrayna savaşı Almanya’da enerji maliyetlerinin artmasına neden olurken, uluslararası tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar ülkede üretim için ithal edilen birçok ara malı daha pahalı hale getiriyor.

Kovid-19 krizinin birçok sektör için önemli iş kayıplarına yol açmasının ardından enerji krizi, kalifiye eleman ve malzeme eksikliği ve yüksek enflasyon aylardır Alman ekonomisini olumsuz etkiledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını sıkılaştırması da Alman şirketlerinin finansman maliyetlerini artırıyor.

Alışılmadık derecede yüksek enflasyon karşısında, Alman sendikaları da işçiler için daha yüksek fiyat artışları talep ediyor.

haber-bahcelievler.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu